El carrer de la Masia Ribas recorre un trajecte curt, de tres trams d’uns dos-centes metres en total, entre la carretera general i la Masia Ribas. El carrer es va construir quan es va urbanitzar aquest sector entre els anys 70 i 80 del segle XX.
La finca sencera de la Masia Ribas ocupava unes dotze hectàrees entre la carretera i la Gran Via, i des de la carretera de Vilassar de Dalt fins al carrer d’Elisenda de Montcada. Avui, però, la Masia Ribas és una finca gran del nucli urbà de Premià de Mar dins el quadrant que formen els carrers de Joaquim Ruyra, Pau Casals, Pompeu Fabra i Montseny. Quan l’any 1881 Gertrudis Ribas i Steva la va fer construir, era una mansió rodejada d’arbres fruiters destinada a esbarjo i refugi de la família Ribas; i després, Folch i Ribas. Avui és propietat dels germans Vidal-Folch de Balanzó, descendents seus.
El carrer de la Masia Ribas està configurat per edificacions de cases unifamiliars de baix i pis, i amb jardí. A l’extrem sud, baixant a mà esquerra es troba amb la plaça de Dolors Folch i Ribas, que va heretar la masia erigida per la seva mare, i els fills de la qual van urbanitzar el sector.
La Masia Ribas (Mapa del Patrimoni)
Arbre genealògic de la família Ribas (1705-1960) (TCR 2023)
La Masia Ribas de Premià de Mar (conversa amb Xavier Vidal-Folch) (TCR febrer 2023)
Les indianes i els orígens de la Barcelona industrial 1736-1847 (Àlex Sánchez, 2013)
Indianes, 1736-1847. Els orígens de la Barcelona industrial (Àlex Sánchez, exposició MUHBA 2013)
La conquesta del mercat espanyol al segle XVIII. Els negocis de Ramon Nadal i de Francesc Ribas a la Cort dels Borbons (Assumpta Muset, 2013)