Diu Joaquim Margenat que està content cada vegada que sap d’algú que ha fet una ullada al seu «recull de dades». Es refereix al web Notícies antigues de Premià, que hem incorporat a aquest web del Patrimoni Cultural, i que ha confegit pel seu compte, fruit del seu interès per conèixer la història de la vila on ha treballat durant quaranta anys.
Joaquim Margenat no és historiador, però com molta gent sensible a la realitat del seu entorn, té una afició per la història local i ha volgut posar a l’abast de tothom alguns documents que ha pogut consultar. En principi, al seu web no hi ha opinions personals, sinó una simple transcripció de documents o reculls de dades. Els documents que ha consultat no són secrets ni són propietat seva, sinó que els ha trobat a l’Arxiu Municipal de Premià de Mar, a l’Arxiu Comarcal del Maresme, a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, a la secció cadastral de la delegació d’Hisenda de Barcelona, a l’Arxiu del Col.legi de Notaris, a l’Arxiu del Bisbat de Barcelona, a l’Arxiu de l’Amistat Obrera de Premià de Mar, a l’Arxiu Gómez-Fontanills i als arxius de la família Manent. És impressionant el nombre d’arxius en què hom pot trobar informació sobre la vila de Premià de Mar!
Margenat considera que molta gent no tindria temps ni predisposició per desplaçar-se i passar-se hores llegint document antics per triar els que semblen interessants. I aquest és el valor que cal donar a la seva feina, que es va iniciar l’any 1977 a l’Associació d’Estudis Científics i Culturals amb en Joan Gómez i altres. Alguns escrits seus es poden trobar en la revista publicada per l’AECC durant aquells anys. Tanmateix, ens diu que gran part de la feina la va fer entre els anys 2006 i 2014 i, d’alguna manera, la dona per acabada perquè pràcticament totes les dades recollides són ja al seu web, que és accessible per a tothom qui hi estigui interessat. Diu que ha tingut consultes de descendents de premianencs que són a Cuba i a Florida (i és que, quan ens ho proposem, els premianencs arribem ben lluny!).
Joaquim Margenat Padrós va néixer a Barcelona el 12 de febrer de 1947. De jove va estudiar Magisteri i va venir a Premià de Mar a fer de mestre a l’escola Verge del Pilar. Després va treballar en una escola professional que va impulsar el Sr. Alemany i durant alguns anys també va ser funcionari de l’Ajuntament de Premià de Mar, mentre anava estudiant un màster en direcció d’empreses a ESADE i un de gestió d’activitats culturals. Ja jubilat, el 2015 se’n tornà a viure a Barcelona, de manera que ha viscut a la nostra vila durant quaranta anys, coincidint amb l’època del gran desenvolupament urbà i demogràfic.
És d’obligat compliment, doncs, que nosaltres agraïm a Joaquim Margenat aquesta tasca de recerca historiogràfica que ha fet i que li fem els honors consultant les seves aportacions tan interessants. Entretant, ens diu, deixa una porta oberta per si algú necessita aclarir qualsevol dubte, fer-li una pregunta o demanar-li una nova aportació. Al seu web hi trobareu la seva adreça de contacte.