Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) la defensa republicana de Premià de Mar va construir a la platja quatre fermes fortificacions de formigó per vigilar i plantar cara a les amenaces i atacs aeris i marítims de les tropes feixistes. Corria l’any 1937 que es van edificar dos búnquers a llevant de la vila i dos més a ponent, a la Descàrrega. Actualment només es veuen aquests darrers, de planta trapezoïdal i enllaçats, els quals protegien la torre del canvi d’agulles del ferrocarril. Estaven situats a banda i banda d’aquesta torre i adossats al mur que feia de talús de contenció de la via del tren. L’entrada als búnquers es feia per la part superior. A la part inferior hi havia les espitlleres des d’on es disparava contra l’enemic.
Premià de Mar va patir dos bombardejos des de l’aire, un el 25 d’octubre de 1937 i un altre el 26 de gener de 1939.
L’any 1936 hi ha va haver la crema de convents per tot Catalunya i Premià de Mar no en va ser una excepció. L’església va ser dinamitada amb l’objectiu de destruir-la totalment, però no es va aconseguir. El campanar va caure i la pica baptismal va ser arrencada. La reconstrucció de l’edifici va començar als anys quaranta del segle XX i va finalitzar amb l’erecció del campanar el 1959, una obra que va costar tres-centes mil pessetes, que avui vindrien a ser uns mil vuit-cents euros. En la reconstrucció del temple es va poder recuperar la magnífica portalada barroca amb motius mariners que s’havia preservat en el moment de l’incendi i destrucció de l’edifici. La pica va ser trobada el 2003 al carrer de la Plaça on s’estaven fent unes obres. Es va recuperar i es va retornar a la parròquia per ser exhibida. +info: La Guerra Civil a Premià de Mar
Artista: Antoni Bachs
Antoni Bachs, nascut el 1933. Publicista-pintor-escenògraf-esmaltista-joier-escriptor. El 2000 va ser cofundador i president de l’Associació d’Artistes Plàstics de Premià.