Durant les excavacions de Can Ferrerons es va fer una troballa extraordinària: un mil·liari de la Via Augusta que s’havia reutilitzat en època tardana com a pilar de la casa. Efectivament, la Via Augusta, l’equivalent de la carretera nacional de l’època romana, fossilitzada en el Camí del Mig, passa uns 300 metres més amunt de l’establiment romà. Quan aquesta via ja no era controlada pels emperadors de Roma, les pedres mil·liars que anunciaven les obres a les carreteres que ells havien pagat i comptaven les milles recorregudes, van deixar de tenir sentit. Algú va decidir endur-se unes pedres inscrites que s’aixecaven a la vora de la carretera, per reparar una habitació de casa seva, i la va convertir en una pilastra per aguantar un sostre.
El mil·liari de Premià de Mar ve a sumar-se a les dues altres pedres mil·liars que es coneixen al tram de Via Augusta que solca el Maresme. El primer es va trobar a Arenys de Munt, al segle XVI, i tot i que en tenim notícia i descripció, es va perdre. El segon és el de Vilassar de Mar, que duia la inscripció amb el nom de l’emperador August i encara s’hi llegeix VIA AVGVSTA. El tercer és el recentment trobat a Premià de Mar, que es va erigir en època molt mes avançada, a l’inici del segle IV, i que per tant resulta molt interessant perquè dona fe que en aquell moment la via encara era objecte de treballs de manteniment i estava en ple funcionament. En canvi, la seva reutilització en el segle VI indica un període de desestructuració, i que en aquell moment la via ja no estava protegida per Roma.
Els mil·liaris de les vies romanes son un testimoni de primer ordre de la important xarxa de carreteres que els romans varen construir arreu del seu imperi, un dels elements bàsics de la connectivitat, de la malla que estructurava l’imperi, de la mobilitat de les legions romanes, de l’activació comercial, de la circulació de béns de tot tipus i de la penetració dels corrents culturals que van difondre pel nostre país el llatí, els valors del dret romà o la ciència i la tecnologia de l’època.
Un mil·liari és un marcador de milles en les carreteres romanes. Una milla romana equival a mil passes (mille passus), és a dir, uns 1.481 metres actuals.
Aquest mil·liari, datat del segle IV dC i al que li manca la part superior amb el nom de l’emperador, fou trobat reaprofitat a l’edifici octagonal romà de Can Ferrerons. Molt probablement prové del Camí del Mig, l’antiga Via Augusta.
El text, en llatí, diu:
[IV]
NIORI NO
BILISSIMO
CAESARI
BONO RE[I]
P(VBLICAE) NA
TO
Que traduït vol dir:
[…] “el jove. Nobilíssim Cèsar, ben nascut per a les coses públiques”
El jove possiblement fa referència a Licini el Jove, que va morir l’any 326 dC.