Escriptora i activista republicana
Myriam Joséphine Peix neix a Argelers de la Marenda l’any 1926 al si d’una família nord-catalana benestant. De petita coneix molts exiliats republicans que el seu pare, Víctor Peix, acull el 1939 al castell de Valmy, de propietat familiar. En aquest context apareix el premianenc Manuel Riera Clavillé, amb qui comparteix una intensa activitat per la recuperació de les llibertats democràtiques a l’Estat espanyol. Junts apleguen un important fons documental sobre el govern republicà a l’exili i la lluita antifranquista.
Dona de fermes conviccions religioses, considera que l’humanisme cristià és indestriable dels ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat, amb els quals es compromet primer a França i, més tard, des de Premià de Mar.
És autora de vàries monografies i col·labora en revistes polítiques. També escriu una lletra per a l’himne de la III República Espanyola utilitzant la música d’un coral luterà instrumentat per Johann Sebastian Bach. L’obra és interpretada per Myriam Peix i Manuel Riera en una reunió de l’Ateneu Ibero-Americà de París i és molt aplaudida pels assistents. N’hi ha una versió enregistrada sota la direcció del cantant rossellonès Jordi Barre.
Myriam Peix, que vivia al Camí Ral, va morir a Vilalba-Sasserra l’any 2018. La III República no va arribar mai, però Premià de Mar li ha dedicat un parc, proper a la plaça de la República, per haver propagat els valors cívics i democràtics també a la nostra ciutat.
Més informació sobre l’obra de Myriam Peix la trobem a la tesi del Dr, Enrique Téllez Cenzano sobre La música como elemento de representación institucional: el himno de la Segunda República española (Universidad Complutense de Madrid, 2016)