Aquest assentament romà ocupava més de cinc hectàrees entre l’actual Gran Via i el torrent de la Font Sana. Es fundà al segle I aC i fou abandonat al cap de set-cents anys. L’any 2000 s’hi descobrí, en un excepcional estat de conservació, un edifici de planta octagonal únic a Catalunya, el qual al llarg del temps havia tingut usos diferents: primer va ser un pavelló de rebre on hom podia gaudir del bany o celebrar-hi banquets; més tard, es destinà a l’activitat agrícola i, abans que fos abandonat, s’utilitzà com a necròpoli. Amb el pas dels segles, la sorra de les rieres colgà l’edifici i el terreny resultant esdevingué terra de conreu; fins al segle XXI, en què l’antiga horta s’incorporà a la trama urbana de Premià de Mar.
+ info
Aquest important assentament romà ocupava 5,5 Ha d’extensió de l’actual barri de can Ferrerons. Els darrers estudis indiquen que es fundà en època anterior a la de l´emperador August, és a dir, en la primera meitat del segle I aC, i que perdurà fins quasi el segle VII dC. És a dir, més de cinc-cents anys de la història del que en el futur serà el poble de Premià de Mar.
A finals de l’any 2000 unes excavacions a l’horta Farrerons van posar al descobert un element arquitectònic singular, un edifici de planta octagonal. Va ser excavat al llarg de l’any 2001 i es va comprovar que no només es trobava en un excepcional estat de conservació, sinó que en l’actualitat és únic a Catalunya i és un dels pocs de l’Occident mediterrani d’aquestes característiques constructives. L’edifici té diverses fases d’ocupació. En destaca una zona de banys durant la primera fase d’ocupació, diverses instal·lacions industrials durant la segona, i una necròpolis després de l’abandonament de l’edifici.
Per les idus de març de 2015 es va inaugurar i obrir al públic el nou Museu Romà de Premià de Mar, ara accessible per a tothom. Gràcies a una subvenció dels fons europeus, el 2017 es van redactar els projectes per a una important intervenció arqueològica, arquitectònica i museística: les obres d’ampliació, que duraran ben bé fins el 2020. Totes aquestes actuacions s’han dut a terme també amb el suport de l’Oficina de Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya. Sens dubte aquest jaciment és un dels patrimonis més importants de Premià de Mar, i esdevindrà un museu arqueològic de referència no només de la comarca, sinó de Catalunya i, probablement, de nivell internacional.