El Caminet és el tram, ben curt, per a vianants que enllaça la riera de Premià amb el carrer de la Plaça, entre el cementiri i l’actual camp de futbol. Es troba, per tant, al barri de Can Tarter-Maresme.
Diu Joaquim Margenat al seu web www.historiadepremia.com que durant les seves investigacions sobre els orígens de Premià de Mar va descobrir un plànol de 1849 que es va fer amb motiu específic del cadastre. «Hi ha dibuixades amb detall —diu— totes les parcel·les i finques amb expressió no només dels noms dels propietaris, sinó quines classes de cultius hi havia (bàsicament cereals i vinyes) i les seus rendiments…». Diu que és el plànol de Premià de Mar més antic de què té noticia. «El següent seria el de 1861 que correspon al primer projecte d’urbanització on ja es senyalen les alineacions dels carrers, etc.»
En la seva opinió, un dels aspectes més destacats al que fa referència és el Caminet. Diu textualment: «Els pagesos que baixaven de Premià de Dalt als seus camps en arribar a l’alçada del cementiri en comptes de seguir riera avall trencaven cap a l’actual carrer de la Plaça. A això n’hi deien el caminet, que seguia avall fins aproximadament on ara és el carrer del Pilar. Allà seguia en direcció a Mataró uns 50 metres on tornava a agafar direcció al mar fins aproximadament la Gran Via. Recordeu que la casa núm. 143 de la Gran Via a la banda de muntanya hi ha tres esglaons que ens indiquen que el nivell abans era mes alt. Allà hi havia el marge del dit “caminet”. D’allí per l’actual plaça de la “Foneria” i fent un angle de 45º anava cap a l’actual Masia Ribas (aquesta inclinació encara es pot veure avui en la finca que fa cantonada entre Elisenda de Montcada i Romà Piera).»
Donant per bona i verídica aquesta informació de Joaquim Margenat, l’abril de 2018 la Comissió del Nomenclàtor va proposar de denominar amb el nom del Caminet el tram que enllaça la riera amb el carrer de la Plaça. Aquesta proposta tenia la intenció de contribuir a la recuperació d’un antic topònim popular de la vila; un element senzill i anecdòtic, però històric. A més, atès que en aquell tram de via pública no hi ha cap adreça de ningú perquè es troba entre dues parets (la del cementiri i la del camp de futbol) no es pot deduir que suposi cap molèstia, contratemps ni maldecap a cap veí canviar el nom d’aquest tram del carrer de la Plaça.
El Caminet 1 (segons J. Margenat)
El Caminet 2 (segons J. Margenat)