El carrer de la Vil·la Romana és el tram que uneix el Torrent de la Font Sana amb el carrer d’Enric Granados, resseguint la cara sud-oest de la plaça de la República, i que continua avall amb el nom de Santiago Rusiñol.
Aquest carrer relliga el barri de Can Ferrerons amb el barri de Santa Maria (Cotet). La Comissió del Nomenclàtor va proposar al ple municipal del maig de 2018 canviar el nom d’aquest tram de carrer i dir-n’hi carrer de la Vil·la Romana.
No ens sembla que a aquestes alçades calgui justificar gaire la importància que té la Vil·la Romana de Premià de Mar —i especialment el jaciment de Can Ferrerons— tant per a la nostra població com per al Maresme i rodalies; és a dir, l’antiga Laietània. Si algú encara en dubta, segurament és perquè no la coneix prou. En qualsevol cas, des del seu descobriment l’any 2000, però sobretot darrerament, l’Ajuntament hi ha abocat uns recursos que l’han de convertir en un centre de referència clau per al coneixement de la romanitat a Catalunya.
Amb motiu del bimil·lenari d’August —és a dir, l’emperador que donà nom a la Via Augusta— l’any 2014 s’iniciaren les obres d’accessibilitat i obertura al públic del jaciment de Can Ferrerons. El resultat fou el Museu Romà, inaugurat per les «idus de març» de 2015 —és a dir, la data en què Juli Cèsar fou assassinat: «Tu quoque, Brute, fili mi?»
Des del juliol de 2018, estem executant un projecte FEDER (és a dir, amb recursos europeus) per a l’ampliació del Museu Romà. Al costat d’aquests recursos, també hi ha els del Pla de Barris, des de 2010. Aquest projecte preveu l’excavació del perímetre complet de l’octàgon de l’edifici, l’adequació d’espais auxiliars i la museïtzació amb tecnologies audiovisuals. En principi, tot ha d’estar acabat el 2021.
Des de la seva inauguració, el Museu Romà ha anat rebent visites. La majoria han estat visitants premianencs. Però també ve gent de fora. Els d’aquí ja sabem on és Can Ferrerons, però als de fora els costa una mica trobar-hi. I ens semblava estrany que el nomenclàtor no recollís cap referència a aquest element patrimonial tan important i que orientés els visitants que ens vénen a veure. Per això, ens va semblar oportú i pertinent proposar a la Comissió del Nomenclàtor la possibilitat de dedicar un espai públic a aquest monument local. No parlàvem de qualsevol espai públic, sinó d’un de proper i que reunís unes quantes condicions o exigències. La proposta adduïa les següents raons:
Potser hi havia més raons. Com potser també n’hi havia de contràries. Bé, doncs, el ple va votar-hi favorablement i per unanimitat.
La vil·la romana de la Gran Via – Can Ferrerons (Premià de Mar, Maresme)